Vanhus ja nuori nainen keskustelevat, Kuva: Kuvapankki Gorilla

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyö on yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtävää toimintaa, josta ei saa rahallista korvausta. Vapaaehtoistyö on nimensä mukaisesti vapaaehtoista eikä siihen voi pakottaa.

Vapaaehtoistyö antaa tekijälleen ja järjestäjälleen paljon. Vapaaehtoistyön tekijän ja järjestäjän on kuitenkin huomioitava myös tiettyjä säädöksiä vapaaehtoistyötä tehdessään. Tältä sivulta löydät lisätietoa muun muassa vapaaehtoistyön verotuksesta ja luvista. Vapaaehtoistyöhön liittyviä ohjeita ja palveluita on koottu myös Väestörekisterikeskuksen ylläpitämään Suomi.fi-verkkopalveluun:

Vapaaehtoistyön kehittäminen ja koordinaatio

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä selvitti vuonna 2015 vapaaehtoistyöhön liittyvän lainsäädännön kehittämistarpeita ja ohjeistuksen täsmentämistä. Samalla selvitettiin myös ministeriöiden koordinointivastuita vapaaehtoistoiminnan edellytysten kehittämisen osalta. Työryhmä ehdotti, että oikeusministeriö toimisi jatkossa vapaaehtoistyön koordinaation ja kehittämisen vastuuministeriönä.

Vapaaehtoistyön kehittämiseen ja koordinointiin liittyviä kysymyksiä voi lähettää oikeusministeriölle osoitteeseen demokratia.om [at] om.fi.

Järjestöjen vapaaehtoistyö

Alla olevilla sivuilla on koottuna erilaisia vapaaehtoistoiminnan tehtäviä alueittain. Jos haluat osallistua ja auttaa, löydät järjestöjen tarjoamaa vapaaehtoistyötä seuraavilta sivuilta: