22.2.2016

Anna-Maria Pasanen: Me ollaan vaikuttajia kaikki

kädet keräilevät palapelin palojaKuvittele olevasi pienen, mutta ketterän yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys auttaa maahan muuttaneita nuoria harrastusmahdollisuuksien löytämisessä, ja olette samalla keksineet vaikka kuinka paljon kotoutumista tukevia uudistuksia. Törmäät sattumalta kotoutumisesta vastaavaan ministeriin työpaikkasi hississä. Sinulla on minuutti aikaa. Mitä teet?

Yksi vaihtoehto on katsella hissin kattoon tai omiin varpaisiin. Toinen vaihtoehto on tarttua tilaisuuteen ja vaikuttaa. Vaikuttamisella ja varsinkin sen synonyymillä, lobbauksella, on hieman kielteinen kaiku. Ovatpa jotkut päättäjätkin sanoneet, etteivät he aio lobbareiden kanssa keskustella. Sellaista päätä tai päättäjää ei kuitenkaan löydy, jossa asuisi kaikki maailman viisaus. Jos me kansalaiset vaadimme päättäjiltä fiksuja päätöksiä, on meidän velvollisuutemme tarjota heille tietoa päätösten vaikutuksista elämäämme.

Vaikuttamista voi harjoitella

Yksi suomalaisen yhteiskunnan erikoispiirre on vaikuttaminen yhdistysten kautta. Myös maahan muuttaneet ihmiset ovat löytäneet tiensä yhdistystoiminnan pariin. Suomen Pakolaisapu ry:n Järjestöhautomon tilastoinnin mukaan Suomessa on jopa tuhat maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen yhdistystä. Niistä monilla on ruohonjuuritason työstä kumpuavaa tietoa ja näkemystä siitä, miten monia asioita voisi parantaa. Ongelmana on, etteivät suomalaiset päätöksentekojärjestelmät ja vaikuttamistavat ole välttämättä niin tuttuja, että tieto saataisiin koskaan oman yhdistyksen ulkopuolelle.

Onneksi vaikuttamista voi harjoitella. Tänä keväänä Pakolaisapu ry:n Järjestöhautomo ja Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO järjestävät vaikuttamiskoulutuksen alueellisten ETNO:jen jäsenjärjestöille ympäri Suomen. Ensimmäiset koulutukset ovat jo takana, ja tuntuu uskomattomalta, että kouluttajana murehdin etukäteen sitä, miten saisin yhdistykset innostumaan vaikuttamistyöstä. Eivät he innostamista tarvitse, motivaatiota on vaikka muille jakaa! Keinot kuitenkin puuttuvat, ja niitä etsimme nyt yhdessä.

Päättäjät, huomio!

Pieni ennakkovaroitus lienee siis paikallaan kaikille päättäjille. Seuraavan kerran astellessasi hissiin saatat kuulla minuutin mittaisen napakan, perustellun ja mieleenpainuvan kannanoton johonkin vaikuttamistavoitteeseen liittyen. Sinulle saatetaan ojentaa käyntikortti ja myöhemmin illalla sähköpostiin saattaa kilahtaa tapaamispyyntö. Suosittelen lämpimästi suostumaan näihin keskusteluhetkiin. Kuka tietää, mitä kaikkia ideoita yhdistyksissä olisi tarjolla, meidän kaikkien hyödyksi.

Lue lisää:

Artikkelin on kirjoittanut Anna-Maria Pasanen, joka työskentelee Suomen Pakolaisapu ry:n vaikuttamistoiminnan suunnittelijana. Tänä keväänä hän kouluttaa alueellisten etnisten suhteiden neuvottelukuntien jäsenjärjestöjä vaikuttamistyöhön Suomen Pakolaisapu ry:n Järjestöhautomon ja Etnisten suhteiden neuvottelukunnan ETNO:n Vaivatonta vaikuttamista -projektissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *